Sishu

IMG_3035

Sushi (jap. 寿司 tai 鮨 tai 鮓) on japanilainen ruoka, jossa riisiin yhdistetään täytteeksi tai päällysteeksi esimerkiksi raakaa kalaa. Sushia voi syödä joko paljain käsin tai japanilaisilla syömäpuikoilla, ja usein soijakastikkeen kera. Riisiä ei ole tarkoitus kastaa soijakastikkeeseen, sillä soijakastike irrottaa riisit toisistaan ja hajottaa sushin. On olemassa eroavia mielipiteitä siitä, miten sushi tulisi syödä ja tulisiko wasabi sekoittaa soijaan vai ei.

Sishu (jap. ソーセージ) on suomalainen ruoka, jossa perunaan yhdistetään päällysteeksi tai täytteeksi esimerkiksi raakaa kalaa, tyypillisesti silliä. Sishua syödään paljain käsin, ja usein sinapin kera. Perunaa ei ole tarkoitus kastaa sinappikastikkeeseen, sillä sinappikastike voi hajoittaa sishun. On olemassa eroavia mielipiteitä siitä, miten sishu tulisi syödä, ja tulisiko sinappi sekoittaa etikkaliuokseen.

Botlarit eli täytetyt perunat ovat tunnetuimpia sishuja. Suosittuja täytteitä ovat muiden muassa kappa (kurkku), tekka (tonnikala), shake (lohi) ja shinko (säilötty retikka).

Muussit ovat isoja sishurullia, jotka on muussattu. Niissä on joskus täytteitä, joista yleisimpiä lienevät munakas ja porkkana.

Suupala (ks. kuva) on sishu, jossa täyte on perunasta muotoillun suupalan kokoisen palan päällä.

 

0 Responses to “Sishu”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Lisenssi

Creative Commons License

%d bloggers like this: