Epävalintatalo

Ostaminen on mennyt hirveän monimutkaiseksi. Jos haluaa ostaa paketillisen voita, on valittava kymmenien joukosta. Jogurttihylly on sata metriä pitkä. Sen lisäksi, että valintojen paljous kuormittaa kuluttajaa, se on myös ekologisesti (ja ehkä ekonomisestikin) järjetöntä hävikin ja sähkönkulutuksen muodossa. Vaihtoehdon voisi tarjota epävalintatalo, jossa kustakin tuotekategoriasta olisi tarjolla vain yhtä tuotetta. Kaupasta voisi ostaa leipää, juustoa ja jogurttia. Sen tarkemmin ei voisi eikä tarvitsisi valita. Valikoima vaihtelisi kausittain.

Advertisements

3 Responses to “Epävalintatalo”


 1. 1 Stazzy March 1, 2010 at 9:54 pm

  Löysinkin tänne Kulutusjuhlan kautta.

  Idea olisi loistava, ehkä kuitenkin hieman lievempänä versiona. Minua ainakin _oikeasti_ ahdistaa vähänkään isommissa kaupoissa se, että pitää valita kiljoonan samantyyppisen tuotteen valikoimasta. Okei, voisi olla kymmentä juustoa, mutta yksi vuohenjuusto, yksi edam, yksi emmental, yksi comté, ja niin edespäin. Saisi tarvitsemansa, muttei tarvitsisi miettiä kymmenen näennäisesti samantyyppisen tuotteen välillä. Herrrranjesta miten paljon aikaa voi kuluttaa kaupassa käyntiin.

  Meillä on nurkalla yksi Ranskan suurimmista hypermarketeista. Se on suorastaan… masokismia. Jotain niin hirvittävää tavaramäärää ei edes osaa kuvailla. Kuka sitä kaikkea tarvitsee?

 2. 2 Airi March 2, 2010 at 7:42 pm

  Niinpä, Stazzy. Ja kuluttajan ahdistumisen lisäksi on ahdistavaa myös se, miten paljon energiaa kaiken sen kaman rahtaamiseen ja kylmänä pitämiseen kuluu.


 1. 1 Kulutusjuhla » Valinnat helpommaksi tarjontaa rajoittamalla Trackback on March 1, 2010 at 6:19 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Suosituimmat artikkelit

Lisenssi

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: