Jokupeli

Jokupeli on lautapeli, jossa jokaisella pelikerralla suunnitellaan uusi pelilauta ja uudet säännöt. Jokupelissä tärkeintä ei ole välttämättä voitto, vaan pelin suunnittelusta saatu itseään toteuttavan ihmisen nautinto. Kaikki pelaajat sanovat sanansa pelin sääntöjä kehitettäessä, joten peli ei koskaan ole ihan vääränlainen – toisaalta kukaan pelaajista ei pääse yksin määräämään pelistä omaa kuvaansa.

Jokupelipakkaus sisältää sääntökirjan, määräyskortteja ja askarteluvälineitä. Pakkauksessa on tilaa kunkin pelaajan suosikkimateriaaleille kuten muovailuvahalle tai Legoille.

Pelin kulku

Ennen Jokupelin aloittamista lähettyville otetaan muutama muu suosikkilautapeli, joiden osia (kuten pelinappuloita ja noppia) voidaan käyttää hyödyksi peliä rakennettaessa. Sääntökirjasta avataan uusi sivu, ja päätetään, kuka on kirjuri. Tämän jälkeen määräyskorteista kootaan pelinrakennuspakka, jonka koostumus riippuu pelaajien määrästä ja on seuraava:

 1. Maailmakortti (“Peli pelataan… (missä?)”)
 2. Yksi pelilautakortti pelaajaa kohden (“Pelissä on…”)
 3. Pelaajakortti (“Pelaajat ovat…”)
 4. Yksi sääntökortti pelaajaa kohden (“Määrään, että…”)
 5. Lopetuskortti (“Peli loppuu, kun…”)
 6. Voittamiskortti (“Pelin voittaa se, joka…”)
 7. Nimikortti (“Pelin nimi on…”)

Kun pelinrakennuspakka on valmis, peli alkaa. Kukin pelaaja nostaa pakan päällimmäisen kortin ja tekee määräyksen kortin mahdollistamalla tavalla. Maailmakortin voi pelata esimerkiksi näin:

Peli pelataan trooppisella saarella, jota ympäröi valtameri, ja…

Jokainen määräyskortti päättyy sanaan ‘ja’, mikä tarkoittaa, että kortin nostaja määrää kustakin säännöstä vain puolet. Seuraavan pelaajan tulee pelata kortti loppuun, esimerkiksi:

…ja sen keskellä on Pitkävarpaiden kylä.

Tämän jälkeen vuoro siirtyy eteenpäin, ja seuraavat kaksi vuorossa olevaa pelaajaa tekevät seuraavan määräyksen.

Pelilautakorteilla määrätään pelin sisältöä – ei niinkään sitä, miten peliä pelataan. Pelilautakortteja pelattaessa kukin pelaaja rakentaa pelilautaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Pelilautana voi toimia paperiarkki, pöytäliinä tai mikä tahansa!

Kun pelilautakortit on pelattu, siirrytään sääntökortteihin, jotka määräävät pelin mekaniikan (mikään ei kuitenkaan estä muuttamasta pelilautaa sääntökorttien avulla). Sääntökorteissa on neljä erikoiskorttia, jotka pelataan aluksi (Pelaajakortti) tai lopuksi (Lopetus-, Voittamis- ja Nimikortit). Nämä erikoiskortit määräävät pelin pelaajien roolin, pelin lopettamisehdot, voittajan ja nimen. Tavallisilla sääntökorteilla voidaan määrätä mitä tahansa muuta. Sääntökortteja pelattaessa on otettava huomioon pohjasäännöt, joiden päälle sääntökortit pelataan:

 1. Säännöt koskevat yhtäläisesti kaikkia pelaajia.
 2. Säännöt eivät voi suoraan kumota muita sääntöjä tai olla räikeässä ristiriidassa aiempien sääntöjen kanssa.
 3. Pelaajien yksimielinen päätös voi muuttaa sääntöjä tai lisätä niitä.
 4. Pikkunokkela voittaminen sääntöjä muuttamalla on kielletty.

Nimikortin pelaamisen jälkeen kaikille pelaajille jaetaan vielä yksi hihakortti, joka on kesken pelin pelattava sääntökortti. Hihakortin voi pelata koska tahansa oman vuoronsa aluksi ja siten lisätä haluamansa säännön. Kuten muut sääntökortit, myös hihakortti siirtyy seuraavalle pelaajalle, joka keksii säännön loppuosan. Hihakortin pelaaminen vie aina näiden molempien pelaajien vuoron, eivätkä he voi tällöin tehdä mitään muuta.

Varsinainen peli alkaa tästä! Peli pelataan keksittyjen sääntöjen mukaan, ja paras pelaaja saattaa voittaa.

Sääntöjen tulkinta

Sääntöjä keksittäessä niihin jää välttämättä aukkoja ja puhumattomia oletuksia. Näitä (“Kierretäänkö myötäpäivään? Onko osuttava tasaluvulla? Jos Prinsessa hakee olutkellarista oluen, meneekö siihen koko vuoro?”) on lupa tuoda esiin ja varmistaa yhdessä muiden pelaajien kanssa, miten sääntöjä pitäisi tulkita. Sääntöjä tulkittaessa on aina pyrittävä yksimielisyyteen. Mikäli pelaajat ovat yhtä mieltä siitä, että jokin tietty sääntö on hyödyllinen pelin kannalta, se voidaan lisätä peliin ja kirjata ylös milloin tahansa.

Advertisements

2 Responses to “Jokupeli”


 1. 1 johannes December 28, 2009 at 11:25 am

  tämä on mahtava!

  Meillä syntyi jouluna kotikotona vakoilu- ja tiedustelupeli, jossa tuhovoimat, enkelit, suojelupoliisit ja siviilit ottavat mittaa toisistaan. Suojelupoliiseja on vähemmän, mutta niillä on kryptoniittia!

  Suosittelen _b

 2. 2 Airi December 29, 2009 at 10:27 pm

  Arvostan, todennäköisyydellä kruuna-klaava.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Suosituimmat artikkelit

Lisenssi

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: