Huonojen ideoiden hakemisto

Turhempaa kuin pyörän keksiminen uudestaan on ainoastaan neliskulmaisen pyörän keksiminen uudestaan.

Maailmassa syntyy joka päivä valtava määrä uusia ideoita. Aika suuri osa niistä on huonoja. Monien ideoiden huonous huomataan jo varhaisessa vaiheessa, mutta silloin tällöin tuntuu, että ns. tuotantoon asti pääsee silti yhtä paljon huonoja kuin hyviäkin ideoita. Tämä johtuu siitä, että idean huonoutta on usein vaikea hahmottaa etukäteen.

Esimerkkinä toimikoon vaikkapa veitsi, jolla yritin voidella leipää tänään Täffällä. Tietysti voisi kuvitella, että jollekulle tulisi mieleen jo suunnitteluvaiheessa, että pitkä ja huomattavan joustavateräinen veitsi ei kerta kaikkiaan sovellu leivän voiteluun, saati muihin veitselle tyypillisesti kuuluviin tehtäviin. Siitä huolimatta idea tällaisesta veitsestä oli päätynyt tuotantoon ja veitsi Täffän margariinipurkkiin.

Toinen perusongelma uusissa ideoissa on, että huomattavan suuri osa niistä on keksitty ennenkin. Voidaan siis muodostaa seuraava nelikenttä:

Ideanelikenttä

Nelikenttää tutkailemalla voidaan huomata, että kaikkein suurin kenttä edustaa kaikkein turhinta osaa ideoista: huonoja ideoita, jotka on keksitty ennenkin. Jos tämän kentän vaikutus pystyttäisiin eliminoimaan, ideoiden keskimääräinen laatu paranisi huomattavasti ja maailma olisi parempi paikka. Tämä on kuitenkin vaikeaa, sillä toisin kuin hyvistä ideoista, huonoista ideoista ei yleensä jää maailmaan kovin kattavaa dokumentaatiota.

Ratkaisu: perustetaan hakemisto, johon kerätään kaikki tuotantoversion huonoiksi todistamat ideat ja tarkka dokumentointi siitä, mikä meni pieleen ja miksi. Näin uuden idean keksijä voi välittömästi mennä tarkistamaan, josko joku olisi jo aiemmin kokeillut vastaavaa, ja millaisiin ongelmiin idean kanssa on törmätty. Hakemistosta näkisi helposti, mitkä reunaehdot uuden idean tulisi vähintään täyttää, jotta se ei törmäisi samoihin ongelmiin kuin jokin vastaava aiempi idea.

Advertisements

2 Responses to “Huonojen ideoiden hakemisto”


  1. 1 Saara November 17, 2009 at 12:02 pm

    Puheenollen siitä, että kaikki on jo keksitty: http://www.stupidbusinessideas.com

  2. 2 Janne December 15, 2009 at 10:31 pm

    Olisiko tuollainen sitten niin sanottu “Hyvä kollektiivi”?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Suosituimmat artikkelit

Lisenssi

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: