Älykkäämpää verkkokeskustelua – helposti!

Kehittelyssä olevan Soundbites-keskusteluprosessin ensimmäisessä kokeilusessiossa tehtiin prototyyppi, jolla mallinnettiin verkkokeskusteluja. Havaitsimme, että keskusteluista ihan oikeasti tulee typeriä vaikka keskustelijat pystyivät kasvokkaisessa viestinnässä (tai verkossa niin halutessaan) keskustelemaan kohteliaasti, ymmärtäväisesti ja argumentoiden.

Keksimme myös ratkaisun.

Typerät kommentit ja provokaatiot syntyvät, kun on pakko sanoa jotain. Suurentamalla tekstikenttää, johon kommentit kirjoitetaan, nostetaan kynnystä kirjoittaa lyhyitä viestejä.

Rakas Helsingin Sanomain verkkotoimittaja, pyydä ylläpitoa suurentamaan kommenttikenttää kokeiluluontoisesti erittäin suureksi ja kirjoita sitten juttu polkupyöräilevästä hippimaahanmuuttajasta joka törmää kävelykadulla autoilevaan Halla-Ahoon.

Miksi muuten Helsingin Sanomilla ei ole korkeatasoista mielipidepalstaa netissä mutta sellainen on paperilehdessä? Vaikka verkossa on tilaa, ei se tarkoita että joka palstalla on julkaistava kaikki mahdollinen! Myös korkealuokkainen mielipidepalsta parantaisi keskustelun tasoa ylipäätään, jos hyvin argumentoidut kommentit saatettaisiin pyytää muokkaamaan mielipideteksteiksi mielipidepalstaa varten.

Mikäli minkäänlaista muutosta ei tapahdu, Paha Kollektiivi saattaa olla pakotettu perustamaan verkkopalvelu “Hesarin keskustelut Filosofin avulla suodatettuna”. Tässä verkkopalvelussa näkyy HS.fi -kommenttifeedistä vain ne kommentit, jotka argumentaatioon koulutettu, etiikkaan perehtynyt filosofi on hyväksynyt.

Kenties ratkaisin äsken myös filosofien työllisyysongelmat?

Advertisements

5 Responses to “Älykkäämpää verkkokeskustelua – helposti!”


 1. 1 Salla November 16, 2009 at 9:44 am

  Njää ennemmin voisi perustaa “HS.fi kommenttien parhaat palat” -quoteblogin, jonne voisi mennä aina välillä tuntemaan itsensä hyväksi ihmiseksi 😉

 2. 2 Maija Haavisto November 16, 2009 at 9:54 am

  Mutta Hesarin kommentointiboksihan on todella suuri, ainakin omalla Operallani?

  Tuo netissä julkaistava moderoitu mielipidepalsta on erinomainen idea. Epäilen tosin, että virallisen tai epävirallisen palstan suotimena toimiva henkilö voi pian alkaa kärsiä vaikeista mielenterveysongelmista, jopa itsetuhoisuudesta…

 3. 3 Juho November 16, 2009 at 11:28 am

  Pakollinen Facebook Connect verkkokeskusteluihin ois kyllä kova. Oma nimi ja kuva parantaa useimmissa paikoissa keskustelun tasoa. Vai loppuisko ne keskustelut silloin kokonaan… (joo tiedän et kaikkia ei voi pakottaa feseen jne. mut silti)

 4. 4 Airi November 16, 2009 at 7:16 pm

  Filosofimoderaation sijaan voisi myös olla ihan vain niinkin, että HS palkkaisi (tai kutsuisi, joku saattaisi tehdä tämän ihan palveluksena yhteiskunnalle) filosofin osallistumaan keskustelupalstalle. Filosofi toimisi fasilitaattorina: Hän voisi sanoa seis ja pyytää keskustelijoilta lyhyen selvennyksen käyttämistään käsitteistä (jos näyttäisi siltä, että jankataan vaikka ollaan samaa mieltä, koska ymmärretään sanat eri tavalla) sekä esittää aina välillä syntetisoivia, sovittelevia, eteenpäin ohjaavia puheenvuoroja.

  Filosofisesti suodatettujen keskustelujen rinnalla voitaisiin aika ajoin tarjoilla keskustelua filtteröimättömässä muodossa, mutta siten, että viereiseltä palstalta voisi lukea filosofin kommentit ja huomiot. “Tässä kirjoittaja A tekee päättelyvirheen tyyppiä Y.” “Tässä kirjoittaja B ei huomaa edeltävän kirjoituksen argumentatiivista heikkoutta, vaan tarttuu provosoivaan retoriikkaan.” Ehkä tämä lisäisi (itse)ymmärrystämme siitä, mikä keskustelussa menee vikaan.

  Joskus vielä kutsun filosofin moderoimaan kaveriporukalla käytyjä keskusteluja tai työpaikalle kokoukseen.

 5. 5 kobra November 17, 2009 at 3:03 pm

  Hyvä Airi! Tuo olis äärettömän hyvä! Haluisin myös nähdä filosofin haastattelemassa jokaista puolueen puheenjohtajaa ja viettämään viikon eduskunnassa niin että se kommentoisi jokaisen puheenvuoron välissä.

  Ja ehkä päivä päiväkodin hiekkalaatikolla “Jos sä päivi-eemeli haluat sen lapion, sun pitää tehdä rico-maucalle selväksi miksi sulla on suurempi oikeus sen käyttöön kuin sillä”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Suosituimmat artikkelit

Lisenssi

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: