Viestivämpi vedenkeitin

Vedenkeittimen tulisi viestiä, se on selvä. Virrattomuuden lisäksi vedenkeittimen tulisi ilmoittaa myös veden lämpötila.

Kahvioiden vedenkeittimillä keitetään koko pannullinen vettä silloin tällöin. Kun haluan teetä, menen vedenkeittimen luo ja kokeilen kämmenellä, onko vesi riittävän lämmintä teepussille. Jos ei, keitän uudet; jos keittimen kylki on riittävän lämmin, ei tarvita kuin kaato. Jos vesi on juuri keitetty, poltan käteni.

Vedenkeitin voisi ilmaista veden lämpötilan erisävyisillä valoilla: kirkkaanpunainen merkitsee kiehuvaa vettä ja haalea pinkki 80-asteista (joka useimpien mielestä riittää vielä teenjuontiin). Riittävästi jäähtynyt vesi on yhtä kuin kylmää. Tämä alaraja voisi olla säädettävissä käyttötarkoituksen ja henkilökohtaisen teeperfektionismin mukaiseksi.

Vanhoihin vedenkeittimiin voisi tehdä lisäosan, joka mittaa lämpötilaa ja ilmoittaa jonkinlaisella lipulla, onko kriittinen alaraja ohitettu. Lämpiävästä vedestä voisi ottaa energiaa tähän hyvään tarkoitukseen, sillä veden kiehumisajan lisääminen saattaisi kannustaa hitaampaan ja täyteläisempään elämäntapaan.

Advertisements

3 Responses to “Viestivämpi vedenkeitin”


 1. 1 Saara November 13, 2009 at 12:10 pm

  Teehifistelijöitä varten tarvittaisiin myös vedenkeitin, joka katkaisisi virran, kun vesi on noin 95 asteista (teenlaadusta riippuen) ja ilmaisi jos vesi on jo kertaalleen keitetty. (Veden keittäminen vähentää kuulema siinä olevan hapen määrää ja vaikuttaa makuun)

 2. 2 Airi November 13, 2009 at 1:18 pm

  Kollektiivin toinen tuotantokausi on alkanut, mahtavaa! Jos vettä pitäisi lämmittää uudestaan, keitin voisi kertoa, kuinka kauan siinä menee ja ohjata käyttämään ajan hyvin. 10 sekuntia: hengitä ihan rauhassa paikallasi. 30 sekuntia: rullaile hartioita ja rintakehää minitaukojumpaksi. Minuutti tai kauemmin: käy moikkaamassa läheisessä toimistossa puurtavaa työkaveria.

 3. 3 Turo November 27, 2009 at 9:04 am

  Kahvin valmistamisen kannalta veden lämpötila on kenties vielä kriittisempi, optimaalisen lämpötilan ollessa 92-96 °C ja asteenkin muutoksella uuttolämpötilassa voi olla selvästi havaittava vaikutus lopputuotteen maussa.

  Maailmalla onkin kehitetty [url=http://marco.ie/uberproject/uberboil.html]Über boiler[/url], jolla veden lämpötilaa saa säädettyä 0,1 asteen tarkkuudella. Tämä laite sopii varmasti myös teehifistelyyn.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Suosituimmat artikkelit

Lisenssi

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: