1-2-4-peli

Kakkosnelonen on kaikkien tuntema klassikko. Siitä voi helposti valmistaa ykköskakkosnelosia, jotka ovat matemaattisesti kauniita ja kooltaan käytettäviä kappaleita. Niistä voisi kehittää haastajapelin hiekkakentiä nyt hallitsevalle, kypsään ikään ehtineisiin mieheen profiloituvalle petankille.

Kenttään piirrettäisiin Fibonaccin lukujonoa hyödyntäen rajat. Vaihtoehtoisesti rajat voisi toteuttaa piirtämällä silmämääräisesti Pariisin kaupunkirakennettakin muistuttavan etanakuvion.

Mutta sitten tullaan sen ison kysymyksen äärelle: millaiset säännöt pelissä voisi olla? Mikä olisi tavoite ja tarkoitus? Anarkistiset ykköskakkosnelospelit olisivat 1-2-4-pelille samaa kuin taistelupetanki petankille. Tällä idealla haetaan kuitenkin ensisijaisesti yleisempää perusmuotoa myöhemmin varioitavaksi.

Advertisements

1 Response to “1-2-4-peli”


 1. 1 Ville August 19, 2009 at 10:03 pm

  Ykköskakkosneloset maalataan punaisiksi, sinisiksi, keltaisiksi ja vihreiksi, jolloin pelissä on luontevasti kaksi tai neljä pelaajaa tai joukkuetta. Yksinkin voi pelata.

  Pelaajat heittävät vuorotellen sovitusta paikasta ykköskakkosnelosen spiraalin sisään. Kierros päättyy, kun kaikki palikat on heitetty.

  Kierroksen jälkeen lasketaan pisteet. Pisteitä saa seuraavasti:

  * Spiraaliviivan päällä oleva palikka -1p / -2p / -4p (sitä enemmän miinusta mitä suurempi tahko).
  * Muu spiraalin sisällä oleva palikka 1p / 2p / 4p (sitä enemmän mitä pienempi tahko)
  * Spiraalin ulkopuolella oleva palikka -8p

  Pisteenlaskussa otetaan huomioon se tahko, jonka lävitse kulkee jana palikan keskipisteestä Maan keskipisteeseen. Mikäli tästä ei päästä selvyyteen, tulkitaan tilanne palikan heittäjän eduksi. Palikan katsotaan olevan spiraaliviivan päällä mikäli viiva ylhäältä katsottuna kulkee palikan läpi ja jokin osa palikasta koskee maahan (kokonaan muiden palikoiden päällä olevista siis saa pluspisteitä).

  Kierroksia pelataan yksi, kaksi tai neljä pelin alussa tehdyn sopimuksen mukaan. Kunkin kierroksen heittojärjestys määräytyy pistetilanteen mukaan siten, että peliä johtava taho heittää ensimmäisenä. Ensimmäisen kierroksen heittojärjestys on mielivaltainen.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Suosituimmat artikkelit

Lisenssi

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: