Yli- vai interaktiivisuus?

Interaktiiviset teokset perustuvat siihen, että yleisö ymmärtää, mikä on fiksua ja mikä ei. Ne eivät välttämättä toimi, jos riittävän monella katsojalla keskimääräistä suurempi esilläolontarve sekä mieltymys omaan äänikapasiteettiin yhdistyy keskimääräistä pienempään itsekritiikkiin ja tilannetajuun.

Tämä ei sinänsä ole yllättävää, sillä valta osallistua tarjotaan yleisölle ilman ehtoja ja kuten kaikki pienet anarkistit tietävät, valta saattaa turmella. Kun alkuperäisestä näytelmästä ei yleisön osallistumisen alta saa selvää, olisi helpointa ajatella yleisön saavan sellaisen esityksen, kun se on ansainnut. Toisaalta yleisö ei ole kollektiivinen möykky, jota voisi joukkorangaista, vaan joukko lippunsa maksaneita yksilöitä. Yleisön kollektiivisen möykkyyntymisen aste lienee ongelman ydin, mutta myös ratkaisu. (Tarkempi ryhmädynamiikan käsittely jätetään sosiaalipsykologian harjoitustehtäväksi.)

Interaktiivisessa teatterissa, ennen muuta spekseissä, vuorovaikutus kulkee pääasiassa yleisön ja esiintyjien välillä. Lisäämällä vuorovaikutusta yleisön sisälle, voi olla mahdollista saada yleisö itse valvomaan itseään. Esimerkiksi. Jos omstart -huutoa pidetään erityisen huonona, voisi katsoja nostaa käden ylös, ja jos riittävän monta kättä nousee, huutajan vieressä istuvalla olisi oikeus muksauttaa huutajaa.

Advertisements

3 Responses to “Yli- vai interaktiivisuus?”


  1. 1 Airi March 29, 2009 at 5:59 pm

    Voisi toimia myös niin, että jos riittävän monta kättä nousee, esiintyjät ignooraavat omstartin. Se olisi kai jollain tavalla demokraattista. Vältyttäisiin väkivallalta. Esiintyjille tulee kuitenkin varata pohjimmainen veto-oikeus, sillä huonostakin huudosta saattaa kehkeytyä hohdokas omstart. Tuntemattomat ovat vuorovaikutuksen tiet.

  2. 2 Johannes March 29, 2009 at 8:54 pm

    Entä toimiiko tämä kansallisvaltiossa?

  3. 3 Saara March 30, 2009 at 6:28 am

    Kyllä. Ei. En osaa sanoa. Vuorovaikutteisuuden kannalta olisi minusta kuitenkin mielenkiintoisempaa, jos se perustuisi monenkeskiseen dynamiikkaan. Lisäksi se olisi keino saada hiljaisetkin katsojat osallistumaan. Jos muksauttaminen tuntuu väkivaltaiselta, sille vaihtoehdon keksiminen ei liene mahdotonta.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Suosituimmat artikkelit

Lisenssi

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: