Sointuisa juonigeneraattori

Juoni on tekosyy heittää läppää (huono komedia), laulaa (ooppera), kertoa (teatteri) tai tehdä näitä kaikkia (speksi). Tarvitaan paljon toimivia juonia. Ei hyviä, vaan toimivia. Toimiva juoni on olemassa ja ymmärrettävissä. Hyviä juonia käytetään sellaisiin, mitä kutsutaan taiteeksi, mutta se ei varsinaisesti liity tähän. Jos jätetään laskuista käsikirjoittamisen terapeuttinen vaikutus, ei ole järkevää tuhlata kirjoittajien resusseja mekaaniseen juonenkehittelyyn, vaan säästää ne kaiken irtosälän, kuten repliikkien, hiomiseen.

Kiinnostava juoni voi olla yllättävä, mutta yllättävä voi olla vain, jos on odotettu jotain. Siksi juonigeneraattorin pohja löytyy musiikista, jonka muodot kaikki tunnistaa, vaikkei osaisikaan niitä nimetä. Ensin koneeseen syötetään sävellaji. A-molli on kaunis, yksinkertainen ja vähän nössö, Cis-duurissa olisi tiettyä hautasmaaromantiikkaa ja underground-elokuviin voisi valita jonkun kirkkosävellajin, joka ovat niin vanha, että vaikuttaa uudelta, esimerkiksi lyydinen tai lokrinen elokuva. Sitten valitaan pari melodianpätkää eli pääosanesittäjät. Myyntiä helpottaa, jos ainakin toinen niistä on kaunis. Tämän jälkeen kone generoi kohtausrakenteen. Esittelyjakso, kehittelyjakso, kertausjakso. Lopukkeille mallia voidaan hakea kadensseista. Voidaan käydä läpi kaikki tärkeimmät asteet (I-IV-V-I) tai ehkä vain siirtyä dominantista perussäveleen. Tyylilajista riippuen voidaan tarina lopettaa iloisesti duuriin, surullisemmin molliin tai jättää leijumaan ilmaan sointuun, josta terssi puuttuu.

Variaatioiden mahdollisuuksia on niin paljon, että generaattori täyttäisi viihdeteollisuuden tarpeet pitkään, mutta mallit kuitenkin niin yksinkertaisia, että niiden ohjelmointi olisi helppoa.

2 Responses to “Sointuisa juonigeneraattori”


  1. 1 Pekka December 30, 2008 at 10:06 am

    Musiikkiakin voisi tehdä niin, että vetäisi kappaleen tunnelman ja rakenteen suoraan elokuvasta. Näin elokuvasta saataisiin eräänlainen musiikkigeneraattori!

  2. 2 Saara December 30, 2008 at 1:00 pm

    Hyviä elokuvia pitää voida katsoa silmät kiinni.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Suosituimmat artikkelit

Lisenssi

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: