Maku- ja hajutehostus

Näkö- ja kuuloaistit heikkenevät iän myötä. Ne saattavat myös olla luontaisesti heikompia, tai (osittain) kadota onnettomuuksissa. Ne saattavat myös rappeutua kovan käytön myötä. Tällainen käyttö on esimerkiksi lukeminen huonossa valossa tai huonon musiikin kovaääninen kuuntelu.

Onkin outoa, ettei ainakaan minulla ole tietoa maku- tai hajuaistin rappeutumisesta. On kuitenkin luultavaa, että myös nämä aistit heikentyvät.

Kuvitelkaa

Marjukan ilme muuttui kiusaantuneesta hämmästyneeksi. Vuosiin hän ei ollut maistanut kaurapuuronsa hiukan imelää, vetistä aromia. Makutehostintabletit olivat tuoneet hänelle hetkeksi hänen makuaistinsa takaisin. Vanhan suurtalouskeittiöemännän kyyneleet tihkuivat tuikkivista silmistä jotka näyttivät nuoremmilta kuin silmiä ympäröivä iho.

Maku- ja hajuaistien stimuloiminen on eittämättä hankalampaa kuin kuulo- tai näköaistin. On selvää, että silmälasit ja kuulokojeet parantavat reseptorien vastetta koskematta itse syötettä vastaanottaviin soluihin. Maku- ja hajuaistien toiminta perustuu ilmeisesti suoraan reseptorisoluihin jotka reagoivat niihin koskeviin molekyyleihin (lääketieteen opiskelijat – korjatkaa!). Tällöin maku- tai hajuaistia kehittävät laitteet tai muut systeemit pitäisi sijoittaa suoraan näihin soluihin, esimerkiksi päällystämällä koko kieli ohuella kalvolla joka sähköshokein stimuloi tiettyä kielen osaa (jos yksilö sopeutuu palautteeseen, makuaisti palaa).

Advertisements

4 Responses to “Maku- ja hajutehostus”


 1. 1 Pekka December 12, 2008 at 7:53 pm

  Hajuaistin toiminnasta on jo pääty jännällä tavalla paremmin kärryille. Vaikea sanoa, kuinka helppo sitä on vahvistaa. Hajuaistiteoriaa täällä.

 2. 2 Ville December 13, 2008 at 8:30 am

  Kumpi on helpompaa, tehostaa olemassaolevaa aistia vai tehdä uusi? Jos osattaisiin tehdä hajuja aistiva laite, sen voisi kytkeä suoraan aivoihin, ja aivot ennen pitkää ehkä oppisivat tulkitsemaan sitä.

  Ja saako tämän wordpress-lumisateen pois päältä, se syö multa kokonaisen prosessorin.

 3. 3 Salla December 18, 2008 at 6:20 am

  Jonkun huhun mukaan myös raskaus ja synnytys pilaavat naisen hajuaistin ainakin hetkellisesti. Pitää kestää sitä vauvankakkaa, nääs. Aika kova hinta.

 4. 4 Pekka December 18, 2008 at 7:07 am

  Niin, että synnytyksen jälkeenkin näitä hajunvahvistustabletteja voisi sitten maistella? Ei kuulosta houkuttelevalta 🙂

  Ainiin, tiesittekö jo näistä? Kummallisissa gastropiireissä on jo jonkin aikaa pidetty sitruunabileitä (pun intended D:) pureskelemalla ensin noita ja sitten kuluttamalla hulluja kasoja kaikkea hapanta. Mahtaa tehdä hyvää hampaille.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Suosituimmat artikkelit

Lisenssi

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: