Virtuaalinen vastaväittäjä

Joidenkin ihmisten unelma-ammatti pienenä oli vastaväittäjä. Väitteleminen on niin kuin juokseminen. Ilman sitäkin voi elää, mutta jossain vaiheessa täytyy alkaa paikkailla seiniin törmäilystä syntyneitä reikiä. Ellei tarvetta olla erimieltä saa poltettua hallitusti esimerkiksi korkeakoulujen tarjoamissa seminaareissa, opponoinnista tulee helposti elämäntapa, joka purkaantuu epäasiallisena käytöksenä ja syyttömien tylyttämisenä. Siksi tarvitaan virtuaalinen vastaväittäjä, jota voisi ilman huonoa omaatuntoa tylyttää ja joka tylyttäisi takaisin tuoden rauhan ja tasapainon maailmaan.

Yksinkertaisin ratkaisu lienee opponenttibotti, joka vastaisi jokaiseen lauseeseen esimerkiksi “miksi?”, “perustele paremmin” tai “lähdeviite puuttuu”. Yksin bottia vastaan irkkaaminen on kuitenkin ehkä surullisinta maailmassa.

Kehittyneempi versio olisi shakin tapainen peli, jossa molemmilla osapuolilla olisi tietty määrä argumentteja, joita käyttämällä olisi tarkoitus saada vastustaja hyväksymään väite. Jotta tilanne muistuttaisi todellisuutta, mukaan on saatava ainakin henkilökohtaisuuksiin vetoaminen (“sitä paitsi sukkasi ovat rumat”), auktoriteettiin vetoaminen (“Kekkonenkin söi hunajaa, joten tämän täytyy olla totta”) ja mihinkään liittymättömät sitaatit (“Ja Pietarissa veri nousi polviin asti kun työläistä lahdattiin”).

Advertisements

5 Responses to “Virtuaalinen vastaväittäjä”


 1. 1 Airi December 9, 2008 at 8:37 pm

  Pahinta opponointienergiaa voi purkaa väittelemällä mielessään eri henkilöiden kanssa. Tällöin osan turhimmasta inttämisestä voi jättää reaalimaailmassa väliin. Mielikuvaväittely myös auttaa päätöksenteossa silloin, kun ei ole mahdollista oikeasti kysyä tärkeiden toisten mielipidettä jostakin asiasta. Selvää kuitenkin on, että reaalinen vastaväittäjä on mielenkiintoisempi, koska sisäisessä dialogissa tulee hyvin harvoin käsittämättömiä yllätyksiä.

 2. 2 Pekka December 10, 2008 at 8:32 am

  “sisäisessä dialogissa tulee hyvin harvoin käsittämättömiä yllätyksiä”

  Mitä, eikö teille tule?

 3. 3 Pekka December 10, 2008 at 8:33 am

  Virtuaalinen vastaväittäjä on siitäkin hyvä, että sen voi laittaa päältä kun siltä tuntuu. Oikeita ihmisiä ei ainakaan kovin helläkätisesti voi.

 4. 4 Airi December 10, 2008 at 9:53 am

  Tänä aamuna olen tajunnut, että toi virtuaalinen vastaväittäjä ois just se mitä tarvitaan.

  Mutta Pekka, ei ainakaan mulle tule sisäisissä dialogeissa yhtä käsittämättömiä yllätyksiä kuin dialogisissa! Itse niissä toki aina välillä yllättää itsensä, mutta vastaväittäjä hyvin harvoin. Ja oikeissa keskusteluissa aika usein, mikä tekee niistä niin kivoja.

 5. 5 Pekka December 10, 2008 at 11:26 am

  Ai niinkö se menee 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Suosituimmat artikkelit

Lisenssi

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: