Viitemölähdyksiä, kyllä kiitos

Laskujen maksaminen on pelottavaa. Pitkien mielivaltaisten numerosarjojen kopiointi paperilta intternettiin ei tunnu hyvältä. Rahat vääriin suihin tai vähintään väärällä viitteellä -skenaariot pistävät tuplatsekkaamaan joka numeron, ennen kuin uskaltaa naksutella transaktion menemään. Tien valoisampaan tulevaisuuteen viitoittaa Niksulan SKEY-lappu (jollaisen itse olen hukannut noin kerran jokaista noutamaani kohden, mutta se ei liity tähän). Kyseinen lappu sisältää noin miljoona (okei, sata) kryptistä viiden sanamölähdyksen sarjaa, joita tarvitaan (syistä, joita kukaan ei tunnu tietävän), kun halutaan vaihtaa oma salasana.

Ja miten tämä liittyy laskunmaksuun? Jokainen mielivaltainen sanamölähdys, valittuna tuhannen vaihtoehtoisen mölähdyksen joukosta, vastaa kolmea numeroa. Miksei siis korvattaisi tili- ja viitenumeroiden ihmisrajapintaa mölähdyssarjoilla! Joka pankki adoptoisi tietenkin saman mölähdysavaimen, jonka pohjalta jokin universaali webbipalvelu tuottaisi vastaavat numerosarjat ja päinvastoin.

Mölähdyksistä puhuminen on toki konseptin kietomista karnevaaliin – tosiasiassa näiden sanojen pitäisi olla tuttuja, selkeitä, ytimekkäitä ja mahdollisimman epätodennäköisesti toisiinsa sekoittuvia. Ei siis mitään kiviä ja kiivejä. Jokaiselle kielelle tuotettaisiin omat versionsa koodistosta, vähintäänkin mökinmummoja ja pikku pälliäisiä varten. Eikö vaan olisikin mukava maksaa laskuja vaihteeksi vaikka tilille NÄÄTÄ PÖYTÄ POSSU KALJA viitteellä KOIRA MIES TÄHTI PIIMÄ POMMI ANKKA? Vapautuisi turhasta paranoiditihrustelusta kansantalouden rattaisiin miestyösekunti jos toinenkin.

Advertisements

2 Responses to “Viitemölähdyksiä, kyllä kiitos”


 1. 1 Ville December 5, 2008 at 10:55 pm

  Jos ei olisi yö (tai jos olisi jokin toinen yö) niin rupeaisin arvioimaan todellista mokaamismahdollisuutta siinä tapauksessa että typottaa tilin tai viitteen – siis niin, ettei tarkistusnumerosysteemi huomaa sitä. Se lienee kuitenkin alle 10 prosenttia.

  Itselläni on kaikki mahdolliset laskut suoraveloituksessa koska laskujen maksaminen on a) pelottavaa ja paradoksaalisesti b) ikävystyttävää.

  Pieniä laskuttajia kuten urheiluseuroja varten tarvittaisiin kuitenkin palvelu, jonka avulla voisi helposti lähettää sähköpostilaskuja. Käyttäjä painaisi linkkiä, valitsisi pankkinsa ja ohjautuisi verkkopankkiin, jossa lasku olisi esitäytettynä. Typottamismahdollisuutta ei ole. Tietoturvaongelmia ehkä.

 2. 2 johannes December 7, 2008 at 12:52 pm

  Viimeksi eilen tapahtunutta:

  summa: 14553555

  viite: 2,35 euroa

  yritystä ei hyväksytty.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Suosituimmat artikkelit

Lisenssi

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: