Haaste: Tuomari

Taekwondo-ottelussa kulmatuomari laskee pisteet. Osuma-alueita on kaksi (pää ja keskivartalo) ja erilaisia tekniikoita kuusi (lyönti, hyppylyönti, potku, hyppypotku, 180-potku ja 360-potku). Ottelijoita on kaksi: punainen ja sininen. Mahdollisia “tapauksia” on siis 2 x 2 x 6 = 24.

Olemassaolevia ratkaisuja on kaksi. Ensimmäinen on lappu, johon merkitään tukkimiehenkirjanpidolla saadut pisteet – jokaiselle pistemäärälle on oma solunsa. Tässä ongelmana on se, että kun kulmatuomareita on neljä, pisteidenlaskuun kuluu isoissa kisoissa yhteensä tunteja.

Toinen ratkaisu on tietokoneeseen yhdistetty Nintendo-ohjaimen näköinen kapistus, jossa on siniset ja punaiset plus- ja miinusnapit. Miinukset ovat korjauksia varten. Jos punainen ottelija tekee 360-potkun sinisen päähän, painetaan punaista plussaa viisi kertaa. Vai oliko se kuusi? Ongelma on se, että tuomari joutuu kiireessä muistamaan 12 eri tekniikka–osuma-alue-yhdistelmän pistemäärät, sillä korjauksia ei voi tehdä jälkikäteen. Lapulle merkittäessä muistettavaa on hieman vähemmän.

Miten pisteet voisi laskea nopeasti niin, että tuomari ei joudu muistamaan näin paljoa?

4 Responses to “Haaste: Tuomari”


 1. 1 Johannes December 3, 2008 at 11:07 pm

  Ainakin olisi mahdollista automatisoida koko homma, vähän niin kuin miekkailussa.

  lyöjän kädessä olevan sensorin kohdatessa pään sensorin tiedetään että kyseessä on lyönti ja pää. Jos jaloissa olevat sensorit ovat irti maasta, kyseessä on hyppylyönti.

  kiertopotkutkin voisi tulkita kiihtyvyysanturin suuntadatasta.

  Toisaalta nintendo-ohjaimen näköisiin kapistuksiin voi lisätä nintendo-pelin, jossa painamalla viisi kertaa punaista hahmo tekee saman liikkeen kuin ottelija tosielämässä teki. Näin saadaan palaute annetulle pistemäärälle virtuaalisesti.

 2. 2 Pekka December 4, 2008 at 9:04 am

  Entä jos tuomarille annettaisiin kolme nappiriviä: ensimmäiseen ottelijan valinta, toiseen osuma-alue, kolmanteen tekniikka. Näin jokainen pisteytys on tehtävissä kolmella painalluksella. Sitten voisi olla paniikkinappi, jolla perutaan edellinen toimenpide.

 3. 3 Johannes December 4, 2008 at 10:40 am

  Mahdollista olisi varmaan myös kynällä kirjoitetun pistelaskulapun koneellinen tulkinta, niin kuin YO-kokeiden kuunteluissa

 4. 4 smatala December 4, 2008 at 11:51 am

  Reikäkorttien paluu. USA:n vaalikoneiston ylijäämävarastosta voisi saada halvalla.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Suosituimmat artikkelit

Lisenssi

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: